Articularea primei strategii de transport sustenabil in interiorul localităților

În perioada 19-21 iulie, asociația noastră a participat la sesiunea de informare și consultare cu asociațiile și autoritățile în cadrul procesului de formulare de propuneri de politici publice alternative in domeniul mobilității durabile în interiorul localităților.

Practic, in cadrul dezvoltarii parteneriatului dintre ONG-uri si administratie se doreste realizarea primei Strategii naționale pentru mobilitate urbana durabila care incurajeaza mijloacele de transport alternative, precum mersul pe bicicleta in mediul urban.

Evenimentul a avut loc pe parcursul a trei zile in Sala N.Iorga a Hotelului Rin Central si a fost organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est (ADR SE) si Asociatia OPTAR – Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania.

Asociația Ecologică Turismverde, ca principala asociatie din România care promovează producerea si consumul de turism verde, (durabil, responsabil, sustenabil, slow, sweet, eco etc) militeaza pentru acele deplasări in scop turistic care au amprenta (la producerea de G.E.S.) cat mai mica, ( inclusiv in mediul urban) in cadrul proiectelor “Auto-Turismverde” si “Greentourism Bike”, dar si alte proiecte precum “Amfiteatrul Verde” prin care incurajam mersul pe bicicleta in tururile de cicloturism urban (cat si rural) si cresterea calitatii aerului din localitati prin emisia de GES (gaze poluante) cat mai reduse în situatile cand este necesar sa facem deplasarea cu autoturismul personal în vacante, si nu numai. Turism verde militează si pentru un transport în comun mai facil si mai accesibil pentru toti cetățenii, inclusiv în situatiile când cetătenii pedestrii si biciclistii înfruntă zile nefavorabile pentru biciclism sau deplasare pedestră, precum cele cu ploi, zăpadă, vânt..

În cadrul procesului de formulare de propuneri de politici publice alternative in domeniul transportului sustenabil in interiorul localitatilor, în cadrul discutiilor privind transparenta decizionala si a dialogului social, printre altele am propus si sustinut in plen, necesitatea adoptarii transportului public gratuit pentru rezidentii oraselor ca o solutie eficienta de descongestionare a traficului urban si oferirea de facilitati de mobilitate turistilor verzi care un vizita lor in localitati aleg sa se deplaseze ca biciclisti/cicloturisti.

Avem în atentie sustinerea si facilitarea transportului urban pentru biciclistii nerezidenti&rezidenti care efectueaza deplasari in scop turistic. Am aflat si lucruri interesante despre Mobilitatea Urbană care presupune printre altele si Calmarea Traficului Auto cu consecinte in Descurajarea Traficului Auto personal prezentate de colegii nostri de federatie, cu expertiză.

Ca dovada ca strategia este o necesitate cel putin pentru Bucuresti, un exemplu “pe viu” de “asa nu” a avut loc paradoxal la încheierea sesiunii, chiar în fata hotelului care a găzduit evenimentul dedicat mobilitatii urbane, operator turistic maro – catalogat de noi, unde accesul la minusculul rastel ingesuit de bicicletele participantilor, era practic “imobilizat” de un autoturism parcat ilegal, precum in imaginea de mai jos. Acordam in consecinta Hotelului Rin Central un binemeritat Certificat de clasificare de turism “marro”, cu o muscă.

De-a lungul vremii, certificarea marro a mai fost primita si de MDRT in administrarea Elenei Udrea, Primariei Herculane si Cons. jud. Hunedoara. Vom intensifica activitatea de monitorizare a operatorilor de turism care nu ofera facilitati biciclistilor sau ii obstructioneaza.

Asociația ecologista pentru un turism verde este membra a ASRO, activând în doua Comitete Tehnice de servicii (Turism) si Managementul Mediului. 
Ca asociație de mediu care promovează dezvoltarea durabilă , verde, slow, eco, Asociația Ecologică Turismverde* se numără printre reprezentanții grupului de inițiativă care au inițiat si fondat CMR, Coaliția de Mediu din Romania, este membru activ in Reteaua ONG21, în FBR, Federația Bicicliștilor din Romania si din Club RV (al rulotistilor) Romania, cu expertiza probata in evaluarea sustenabilitatii Strategiilor de turism a României si Republicii Moldova, contribuind la formularea Strategiei pentru Dezvoltarea Durabila a  Turismului in Carpați, in cadrul Grupului de lucru pentru Turism Durabil al Convenției Carpatice. 
Mai multe detalii din cei zece ani de activitate ai asociației, pe http//:old.turismverde.ro

In cei peste zece ani de existenta, bugetul nostru este alimentat de oameni de buna credință ca Dvs. Nu am avut nici un angajat. Nu am luat fonduri publice si nici sponsorizări de la companii poluatoare. Așa că ne bazăm pe donații de la cetățeni din țară și din diaspora pentru a ne finanța activitatea. Orice contribuție, oricât de mică, ne ajută să producem schimbări dar si să continuăm campaniile de protejare a biodiversității si a persoanelor vulnerabile in contextul Schimbărilor climatice. Pe termen mediu, dorim ca Turismul verde să se finanțeze 100% din donațiile membrilor si susținătorilor săi. Calatoreste! Bucura-te! Respectă planeta si pe ceilalți oameni! Dacă doriți sa faceți o donație va rugam sa ne sunati/lasati mesaj la tel o752644724 sau sa ne trimiteti un email pe turismverde@gmail.com Primim donații si in obiecte in special pentru copii si tineri, dar si pentru adulti necesare pt activitatile din Social. Practic acceptam orice ajutor din partea semenilor nostri.


“Orice om – singur – e asa de putin, că nici nu-i poti zice om. Abia toti oamenii împreună fac un singur om. Oamenii nici nu sunt; este unul singur si acela suntem toți laolaltă.” – Lucian Blaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *